Toată lumea ştie că Israelul este „Pământul Făgăduinţei“, însă puţini ştiu că mare parte din evenimentele descrise în Biblie se petrec, de fapt, în Iordania. Aceeaşi Iordania unde se găseşte Petra, una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, cea în care Alexandru cel Mare a înfiinţat celebrul oraş Jerash sau unde a luptat legendarul colonel T.E. Lawrence.
Iordania este o ţară micuţă aflată în Orientul Mijlociu, plină de paradoxuri, se învecinează cu Siria în nord şi Irakul în est, dar este foarte sigură; nu are petrol, dar gaseşti hoteluri ca in Dubai. Cea mai mare parte a ţării este un deşert arid, dar legumele şi fructele costă mai puţin decât în România.
Numele oficial al ţării este Regatul Haşemit al Iordaniei, rege fiind Abdallah al II-lea, care între altele este şi pilot de elicoptere. Populaţia oficială a ţării este de 6,5 milioane de oameni, dar actualmente locuiesc în jur de 12,5 milioane de oameni, restul fiind refugiaţi din Siria, Irak, Egipt, Liban sau alte ţări cu probleme. Spre deosebire de vecinii din Siria şi Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic face ravagii, Iordania pune mult accent pe siguranţă. Grupurile de turişti sunt însoţite permanent de câte un poliţist, ba chiar statul a „inventat“ Poliţia Turistică, care patrulează pe străzile cele mai vizitate sau în apropierea siturilor arheologice care atrag puhoaie de turişti.
Petra, una dintre cele şapte noi Minuni ale Lumii
Dar pe lângă turismul religios Iordania oferă multe alte lucruri de văzut. În primul rând este vorba de cetatea antică Petra, sculptată într-un canion, capitala nabateenilor şi cucerită de romani în anul 106, acelaşi an în care a căzut şi Dacia lui Decebal.
Petra era o cetate importantă pe rutele comerciale din Orient, situată într-un canion, astfel că nabateenii au construit o fortăreaţă aproape de necucerit. Dar romanii au reuşit acest lucru folosind o altă armă: tăind aprovizionarea cu apă, iar în deşert apa este vitală. Tezaurul din Petra este atât de celebru încât apare în nenumărate vederi şi timbre din întreaga lume. Cetatea a fost părăsită în secolul al VII-lea, după o serie de cutremure devastatoare şi a rămas necunoscută până în 1812, când elveţianul Johann Ludwig Burckhardt a redescoperit-o. Petra a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1985, iar în anul 2007 a fost selectată pentru a intra în clasamentul noilor Minuni ale Lumii. Petra atrage anual sute de mii de turişti datorită arhitecturii sale unice.
Jerash rivalizează cu Palmyra
Dacă Petra a intrat în patrimoniul UNESCO, anticul oraş Jerash nu a avut acest noroc. Jerash a fost fondat de către Alexandru cel Mare, dar a cunoscut perioada de glorie în timpul Imperiului roman, fiind unul dintre cele mai bine conservate oraşe romane. Jerash este spectaculos prin colonadele sale şi este asemănător cu Palmyra, din Siria. Nu poate fi inclus, însă, în patrimoniul UNESCO deoarece o stradă taie în două vechiul sit arheologic. Numele antic al oraşului era Gerasa. Poarta de intrare a fost construită de către împăratul roman Hadrian, iar oraşul impresionează prin templele şi amfiteatrele sale. În Jerash exista chiar şi un hipodrom. Oraşul nu este decât parţial excavat, strângându-se fonduri pentru a putea fi făcute săpături şi mai departe. Amfiteatrele din oraş sunt folosite şi acum pentru diverse concerte sau la sărbători.
Turism la Marea Moartă şi Marea Roşie
Nu oricine este interesat, însă, de turismul religios sau despre oraşele istorice. Pentru aceştia Iordania oferă alte posibilităţi: Marea Moartă – cel mai adânc loc de pe Pământ, situat la 424 de metri sub nivelul oceanului planetar şi portul Aqaba, de la Marea Roşie, unde hotelurile rivalizează cu cele din Emiratele Arabe Unite.
În Marea Moartă salinitatea este atât de mare, de 34%, încât pluteşti în apă fără faci nimic. Nămolul şi mineralele de la Marea Moartă au mai multe beneficii terapeutice şi sunt cunoscute în toată lumea. Nu sunt, însă, deloc ieftine. Aici ar exista 21 de minerale rare, din care 16 se găsesc exclusiv în această zonă. Baia în Marea Roşie este interzisă după apusul soarelui, fiind loc de graniţă. În piscinele hotelurilor, distracţia poate continua, însă şi după căderea întunericului. Aqaba este principalul loc de relaxare al iordanienilor şi singurul port al Iordaniei, fiind situat la Marea Roşie. Din Aqaba se văd patru ţări: Iordania, Israelul – peste golf aflându-se oraşul Eilat, Egiptul – în continuarea ţărmului dincolo de Israel, iar pe partea opusă se află Arabia Saudită. Atenţie, însă, la temperaturi: atât la Marea Moartă, cât şi în Aqaba, temperaturile ajung la 45 de grade Celsius.
Deşertul ascunde şi el minuni, precum deşertul roz de la Wadi Rum, unde doritorii pot avea parte de safari şi pot petrece o noapte alături de beduini. De asemenea, se pot vizita locurile unde colonelul T.E. Lawrence „Lawrence al Arabiei“ a luptat în revolta arabă împotriva Imperiului Otoman din 1916-1918.
Ce trebuie ştiut înainte de a pleca în Iordania?
În primul rând, trebuie ştiut că moneda locală, dinarul iordanian, este mult mai puternică decât euro sau dolarul, fiind 1,5 dolari. Cursul dinarului este fix şi e legat de moneda americană încă din anii ’80. De asemenea, în buna tradiţie orientală, aproape totul se poate negocia. Călătoria cu avionul durează trei ore, iar o călătorie care să bifeze câte o zi în Amman, Petra, Aqaba, Marea Moartă şi Wadi Rum costă în jur de o mie de dolari.